marți, 8 noiembrie 2011

Router

Un ruter (sau router) este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe rețele de calculatoare bazate pe "comutarea de pachete" (packet switching). Funcția îndeplinită de rutere se numește rutare. În acest articol diferențierea între rutere hardware și rutere software se face în funcție de locul unde se ia decizia de rutare a pachetelor de date. Ruterele software utilizează pentru decizie un modul al sistemului de operare, in timp ce ruterele hardware folosesc dispozitive specializate ce permit marirea vitezei de comutare a pachetelor.
Tipuri de routere
Routere individuale
Pentru conectarea resedintelor individuale si a firmelor mici la serviciile de internet prin cablu, DSL sau la retelele de cartier se folosesc rutere de mici dimensiuni si nu foarte puternice. Majoritatea au inclus si un swich, iar unele din aceste rutere suporta si conexiuni wireless, in special prin retele Wi-Fi, dar si GPRS, UMTS sau WiMAX.
Routere pentru companii
Companiile folosesc rutere de toate dimensiunile. Cele mai puternice se afla de obicei in cadrul companiilor de telecomunicatii si al centrelor de cercetare , dar multe companii mari au la randul lor nevoie de rutere puternice.

Rutere pentru retele de telecomunicatii
In principiu, companiile de telecomunicatii vor folosi in cadrul propriilor retele o arhitectura asemanatoare cu cea a ruterelor pentru companii. Diferentele consta in numarul ruterelor si in felul cum se face interconexiunea cu alte retele.
Majoritatea companiilor au un numar mic de retele cu care se conecteaza, pe cand companiile de telecomunicatii au interesul sa aiba legaturi directe cu cat mai multe retele similare, pentru a micsora latenta (intarzierea) pachetelor catre orice locatie de pe glob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu